yoğurt ve tarihçesi

YOĞURT VE TARİHÇESİ


  

  • Yoğurt,sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünüdür.Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılır.Tam yağlı yoğurt daha makbuldur.En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır.

     ÖZELLİĞİ
     Yoğurt, midede kendi kendini sindirebilen tek gıda olarak bilinmekte ve verem ile şarbon dışında tifo, paratifo, difteri, dizanteri, kolera, tüberküloz, gibi 22 hastalığa ait mikrobu imha edebilmektedir.

     TARİHÇESİ
     Yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair yeterli miktarda bilgi mevcut olmamakla beraber HZ. İbrahim’e melekler tarafından öğretildiğine bundan sonra babadan oğula sır haline intikal ettiğine dair rivayetlerde vardır. Eski Türkçe de yoğurt kelimesi bazen yoğurt bazen de yogrut şeklinde ancak 8. yüzyıldan sonraki metinlerde görülmektedir.Yoğurt kelimesinin geçtiği uygurca kelimeler taklamakan çölünün kuzey doğusuna düşen bu günkü tufan karahoca (eski adı Hoçu) civarında bulunmuştur. Gezegenlere sunulması gereken kurbanlara yemek olarak gelince güneşe; süt ve lapa, aya; yoğurtlu yemek, saturne; yeşil, kırmızı fasulye, ruhu gezegenine; susam yemeği ve ballı yemek sunulmaktadır.
     Kaşgârlı Mahmut tarafından 10 asırda yazılmış bulunan Divanı Lügatıt Türk ve balas gumlu Yusuf hacip tarafından Kutagu bilig adlı eserlerinde yoğurt kelimesine bugünkü anlamda rastlanmaktadır. Yoğurdun Avrupada yayılışıyla ilgili ilk bilgiye Fransız tıp tarihinde rastlanmaktadır. 16. Asırda Fransa krallarından 1. Fransua ateşli ishal hastalığına yakalanmıştır. Kralın doktorlarının bütün gayretlerine rağmen iyi edememişler. Kralın annesi Kanuni Sultan Süleyman’dan bir doktor istemiş. İstanbul’dan Fransaya gemi ile gönderilen Türk doktor birlikte götürdüğü keçinin sütünü sağıp yoğurt yaparak krala ilaç olarak yedirmiş kral kısa bir tedaviden sonra iyileşmiştir. Avrupa bihassa Amarikada yoğurda bulgar sütü adı verilmektedir. Bunun sebebi M.Grikoraff adında bir Bulgar doktorun 19. asrın sonunda İsviçre nin Geneve şehrinde yaptığı araştırmada yoğurttaki laktobacillus bulgaricus mikrobunu keşfetmesidir. Yoğurdun Avrupada esaslı olarak yayılması Pasteur enstitüsünde çalışan nobel ödülü almış bulunan Rus bakteriyolog Metchnökoff’un ileri sürdüğü fikir sağlanmıştır. Metchnökoff yoğurdun bağırsaklardaki kokutucu bakterileri öldürdüğü ve faliyetlerine mani olduğu için hayatı uzattığını ileri sürmüş ve misal olarak Kafkasya, Balkanlar ve Türkiye’deki uzun ömürlü insanların hep yoğurtla beslendiği belirtilmiştir. Avrupada bu suretle yayılan yoğurt Amerika’ya götürülmüştür. 1932 yılında Dr. J.M. Rosell kendi adı ile kurduğu enstitüde yoğurt kültürü yapmaya başlamıştır. Holywood sinema yıldızlarına beslenme uzmanı Dr. Gaylod Houser sağlık, gençlik ve güzelliğin muhafazası için yoğurt yenmesini tavsiye etmiş ve bu suretle yeni dünyada yoğut üretimi birden bire artmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika’da yoğurdun yayılışı Türklerin görüşleriyle birlikte olmuştur. Hindistan, İran, Mısır, Lapant, İzlanda, İskandinavya ve Moğalistan bu arada anılabilir. Çin’de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır

 hg

uralciftligi tarafından yayımlandı

kendi çiftligimizdeki inek ve manda sutlerimizden elde ettıgımız dogal urunler KAYNAĞINDAN DOĞAL KÖY SÜTÜ ÜRÜNLERİ Sizlere unuttuğunuz, özlediğiniz Manda Yoğurdu`nu sunmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Yoğurtlarımız, fabrikasyon olmayıp kendi çiftliğimizdeki hayvanlardan makina ile el değmeden sağılan sütler kullanılarak, doğal ortamda, hiçbir koruyucu ve sertleştirici madde veya yoğurt kültürü kullanmadan tamamıyla doğal ev yoğurdundan maya çalınıp üretilmekte ve satışa sunulmaktadır. Yoğurtlarımızın ömrününü uzatmak için hiçbir koruyucu madde kullanılmamaktadır. Böylelikle, yoğurdumuz sizlerin özlediği, annenizin ev yoğurdu tadında ve doğal sertlikte olmaktadır. Piyasada manda yoğurdu diye satılan, fakat rengi sarı inek yoğurdu renginde olan ve yoğurt kültürü kullanılarak üretilen, ayrıca kullanılan sütün yarısının yağı alınmış ve 20 gün raf ömrü olan yoğurtlardan bıktıysanız, sizleri doğal köy ürünlerinin doğru adresi HALİL URAL SÜT ÇİFTLİĞİ `ne bekliyoruz. %100 doğal, hakiki manda yoğurdunun şeker hastalığına iyi geldiğini söylememize herhalde gerek yok. Ama dikkatli olun!! Doktorlar, sadece hakiki manda yoğurdunu öneriyor. Eğer ki, köy sütünü içmeyi özledim diyorsanız, çiftliğimizde inek ve manda sütleri perakende olarak da satılmaktadır Vizyonumuz HALİL URAL SÜT ÇİFTLİĞİ olarak vizyonumuz; doğallıkla doğru teknolojiyi birleştirerek ve sözde değil özünde doğal, kaliteli ürünler üreterek gıda sektöründe aranan firma olmak ve diğer firmalarında bizim şeçtiğimiz doğru yolu şeçmelerini sağlamaktır. Geleneklerimizle bütünleşip kendi kültürümüze ve inancımıza uygun üretim yapıp bu sektörde öncü olmak, taklit eden değil, takip edilen olmak. Misyonumuz HALİL URAL SÜT ÇİFTLİĞİ olarak misyonumuz; herşeyin yapay olduğu bu dünyada giderek insan sağlığını tehdit eden doğallıktan uzak ürünlere rakip olarak kaynağından itibaren doğal ve kaliteli ürünler üreterek,sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamaktır. İnsanların maddi kazançları uğruna kolay para kazanma hırsına kapılıp her yolu meşru gördükleri ülkemizde, sadece doğru üretim yaparak para kazanılabildiğini gösterip öncü olmak, tüm bunlar için adaletli, disiplinli çalışmak amacı içindeyiz

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: